افزایش تقاضا برای آبی که نیست!

به گزارش هاست لینوکس، خبرنگاران/قم کارشناس منابع آبی قم اعلام کرد: تأسف بار اینکه هیچ محل و منبع تازه برای تأمین آب وجود ندارد و کماکان مطالبه و تقاضای آب رو به برتری است.

افزایش تقاضا برای آبی که نیست!

محمد کربلایی از کارشناسان منابع آبی استان قم در یادداشتی آورده است:

هرسال، روز بیست و دوم مارس برابر با دوم فروردین، از سوی سازمان ملل به عنوان روز دنیای آب نام گذاری شده است. روز دنیای آب، اولین بار در سال 1992 میلادی، در کنفرانس محیط زیست و توسعه سازمان ملل در شهر ریودوژانیرو کشور برزیل رسماً مطرح شد. در این کنفرانس از کلیه کشورها خواسته شد تا در راستای اجرای بیانیه شماره 21 سازمان ملل، این روز را به عنوان روز ترویج و مطلع سازی مردم در خصوص آب اختصاص دهند و نسبت به پخش و اشاعه به وسیله نشریات و برگزاری کنفرانس ها، سمینارها و نمایشگاه ها نسبت به گرامیداشت آن اهتمام جدی داشته باشند. بر همین اساس، هرسال یک شعار درباره مسائل حیاتی و حساس آن موقع برگزیده می گردد تا فعالیت های جامعه مطابق آن شعار شکل گیرد. شعار سال جاری آب زیرزمینی، مرئی شدن نامرئی است و مفهوم آن این است که آب های زیرزمینی غیرقابل رؤیت هستند، اما تأثیر آن در همه جا قابل مشاهده است. دور از چشم، زیر پای ما، آب های زیرزمینی گنج پنهانی است که زندگی ما را غنی می نماید. بخش اعظم آب های شیرین دنیا که به شکل مایع وجود دارند، آب های زیرزمینی را تشکیل می دهند. با بدتر شدن تغییرات آب و هوایی، شرایط آب های زیرزمینی بحرانی و بحرانی تر می شوند. ما باید برای مدیریت پایدار این منبع ارزشمند با یکدیگر همکاری کنیم.

مصداق شاخص این موضوع، شرایط آب استان قم است. نظر به اینکه قم از اقلیم گرم و خشک برخوردار بوده و یک استان کویری محسوب می گردد، از دیرباز با مشکل کمی بارش و به تبع آن کمبود منابع آبی دست به گریبان بوده و برای تأمین آب همیشه با چالش های جدی روبرو بوده است. در چند دهه گذشته با تغییر اقلیم و کاهش نزولات آسمانی و مضاف بر این، افزایش جمعیت، توسعه شهرنشینی، ارتقاء سطح رفاه و بهداشت، توسعه صنعت و کشاورزی و.... مرارت ها و سختی های بیشماری برای تأمین آب پایدار وجود داشته است؛ به گونه ای که با کاهش کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی، اقداماتی همانند احداث سدها، خطوط انتقال، تأسیسات، مخازن و تصفیه خانه های آب و به عنوان آخرین راهکار، انتقال آب از فاصله حدود 300 کیلومتری با هزینه های هنگفت صورت گرفته است. این بدین معناست که بیش از 80 درصد احتیاج آبی استان از خارج از استان تأمین می گردد و در شرایط کنونی همچنان با افزایش مصرف، این مقدار آب ورودی به استان نیز پاسخگویی احتیاج آبی استان نیست. تأسف بار اینکه هیچ محل و منبع نو برای تأمین آب وجود ندارد و کماکان مطالبه و تقاضای آب رو به برتری است. حجم ذخیره سد کوچری نسبت به سال گذشته بیش از 50 درصد کاهش یافته و به تبع آن، آب تخصیصی قم کم و به ناچار استحصال آب های بی کیفیت زیرزمینی در دستور کار قرار گرفته و شور شدن آب را در پی داشته است. پس راهکار چیست و چاره کجاست؟

پر واضح است که در کنار مدیریت فراوری و عرضه آب، مدیریت مصرف و تقاضای آب و چگونگی استفاده از این مایع بی بدیل بسیار مهم و حیاتی است. همه باید نسبت به استفاده بهینه از آب اهتمام ویژه داشته باشیم، چرا که بی توجهی نسبت به مصارف آب، تأمین آب را دچارِ مخاطره و ابهام جدی خواهد نمود. این اهتمام بایستی در تمام مصارف اعم از شرب، کشاورزی و صنعت در دستور کار قرار گیرد. متأسفانه ما خیلی زود، وارد آینده نگران کننده مورد پیش بینی شده ایم و آنچه برای سالیان دورتر متصور بودیم در حال حاضر چه بسا بدتر به وقوع پیوسته است.

و سخن آخر اینکه، راه گذر از بحران کم آبی، استفاده بهینه از آب در تمامی مصارف است. پس همه با هم حامی آب باشیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "افزایش تقاضا برای آبی که نیست!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "افزایش تقاضا برای آبی که نیست!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید