اختلال دوقطبی و ازدواج؛ آیا با فرد دوقطبی ازدواج کنیم؟

به گزارش هاست لینوکس، ازدواج عامل به وجود آمدن خانواده، تکثیر و بقای نسل انسان است که اگر با شرایط لازم و آگاهی کافی صورت گیرد، اثرات مهمی بر سلامت افراد و اجتماع می گذارد؛ از این اثرات می توان به کاهش میزان بیماری ها و خشونت ها در جامعه و به تبع آن افزایش میزان سلامتی ذهنی و جسمی اشاره کرد. در واقع یکی از معیارهای انتخاب همسر، در نظر دریافت خصوصیات شخصیتی وی و تناسب آن با شخصیت فردی است که می خواهد با او ازدواج کند. در این میان یکی از بحث های رایج و مهم در انتخاب همسر، در نظر دریافت اختلال دوقطبی و ازدواج با فرد مبتلاست.

اختلال دوقطبی و ازدواج؛ آیا با فرد دوقطبی ازدواج کنیم؟

ما در ادامه قصد داریم ویژگی شخصیتی دوقطبی را که هر فردی ممکن است با آن روبه رو شود و زندگی زناشویی فرد را دچار مشکل کند را توضیح داده و به سوالات رایچ در این زمینه پاسخ دهیم.

دوقطبی چگونه اختلالی است؟

این اختلال یک اختلال مغزی است که موجب تغییرات غیرعادی در خلق و کارایی فرد می شود. در واقع افرادی که دچار اختلال دوقطبی هستند، دو شرایط مختلف را تجربه می کنند؛ یکی دوران پرانرژی بودن (شیدایی) و دیگری دوران غم و نومیدی و از دست دادن علایق به فعالیت های مختلف (افسردگی) و این چرخه به همین صورت ادامه پیدا می کند. از این رو نام دیگر آن، شیدایی - افسردگی است.

شیوع اختلالات دوقطبی در جهان بیش از 6 درصد در طول عمر است. اختلال دو قطبی به صورت معمول در آخر دوره نوجوانی یا اوائل دوره بزرگسالی تظاهر پیدا می کند.

علت دچار شدن به بیماری دوقطبی چیست؟

احتمال می رود که اختلال دوقطبی دارای ریشه های ژنتیکی باشد، امّا ژن بخصوصی که به این شرایط ارتباط داشته باشد، هنوز کشف نشده است. بچه هایی که پدر و مادرشان (یکی یا هر دو) دچار اختلال دوقطبی باشند، بیشتر در معرض خطر ابتلاء به این بیماری قرار دارند. به علاوه، سابقه خانوادگی در سوء مصرف مواد یا دارو نیز خطر به وجود آمدن اختلال دوقطبی را تشدید می کند.

بعضی پژوهشگران بر این باورند که در بعضی از افراد، استعداد رشد این بیماری به طور ارثی وجود دارد که بر اثر عوامل محیطی (مانند رویدادهای پر استرس در زندگی، اختلال در چرخه های زیستی یا ریتم ها و الگوهای فصلی) بروز پیدا می کند. بعضی عوامل دیگری که در بروز این اختلال ممکن است نقش داشته باشند، عبارت هستند از بی خوابی، مصرف داروهای ضدافسردگی و بعضی از مکمل های غذایی و گیاهی.

علائم اختلال دوقطبی چیست؟

علائم و نشانه های قطب اول (شیدایی)

  • بی قراری و افزایش انرﮊی و میزان فعالیت
  • خلق خیلی بالا و احساس نشاط شدید همراه با احساس خودبزرگ بینی
  • تحریک پذیری بیش از حد
  • پرش افکار از موضوعی به موضوع دیگر ، صحبت کردن با سرعت خیلی زیاد و حواس پرتی
  • کاهش نیاز به خواب
  • اعتقادات غیر واقعی در مورد توانمندی ها و قدرت خود
  • قضاوت های ضعیف
  • ولخرجی های بی فایده
  • افزایش تمایلات جنسی (بیش فعالی جنسی)
  • رفتارهای پرخاشگرانه

بیشتر بخوانید: دوره شیدایی خفیف چیست؟

علائم و نشانه های قطب دوم (افسردگی)

  • اضطرب پایدار
  • بد خلقی
  • احساس ناامیدی یا بدبینی
  • احساس گناه، درماندگی و بی ارزشی
  • ازدست دادن علاقه و عدم لذت از فعالیت هایی که قبلا برای فرد لذتبخش بوده اند، از جمله ارتباط جنسی
  • کاهش انرﮊی و احساس خستگی
  • اختلال در تمرکز، حافظه و تصمیم گیری
  • احساس بی قراری یا تحریک پذیری
  • خواب زیاد یا عدم توانائی خوابیدن
  • تغییر در اشتها و افزایش یا کاهش وزن به صورت نا خواسته

امتحان کنید: تست تشخیص اختلال دو قطبی

آیا با فرد مبتلا به اختلال قطبی می توان ازدواج کرد؟

هیچ یک از ما نمی توانیم این نظر را بدهیم که با چنین افرادی درست است ازدواج کرد یا خیر؛ اما قبل از انتخاب بهتر است عوامل زیر را در نظر داشته باشید.

بر اساس برآورد سازمان بهداشت، این بیماری نه تنها برای بیمار ایجاد نگرانی و استرس می کند، بلکه خانواده فرد را نیز دچار نگرانی و گاه آشفتگی های شدید می کند. همسر و خانواده بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی، طی دوره درمان اختلال دوقطبی و دوران بازتوانی و بهبودی، فشارهای زیادی را متحمل شده و کیفیت زندگی آنان افت خواهد کرد؛ همچنین در مواردی افسردگی و اضطراب در آنان ایجاد می شود.

مطالعات نشان داده است که فشار تحمیلی ناشی از این مراقبت، روی بستگان بیمار قابل توجه بوده و موجب تهدید سلامت روانی آن ها و کاهش رضایتمندی آنان از زندگی می شود. مراقبت از بیمار دوقطبی در خانوادهریال نیاز به برنامه ریزی مناسب دارد و شما به عنوان همسر فرد مبتلا به اختلال دوقطبی، باید شایستگی و صلاحیت کافی برای مراقبت از بیمار خود را داشته باشید و از سویی باید محیطی آرام و مناسب برای بیمارتان فراهم کنید.

این نکته را در نظر داشته باشید که بیماران دوقطبی به سختی قادرند در باره بیماری خود حرف بزنند و توانایی پذیرش این واقعیت را ندارند؛ غالبا شما مراقبت کننده اصلی بیمار هستید و به همین دلیل تحت فشار ممتد و روزمره قرار دارید. بدون شک مراقبت از بیمار انرژی شما را تحلیل می برد و موجب یاس و استیصال، درماندگی، افسردگی، فرسایش و بروز و یا تشدید اختلالات روان تنی در خود شما و سایر اعضای خانواده خواهد شد.

علاوه بر این، این بیماری موجب اختلال در عملکردهای شغلی بیمار و بیکاری او می شود که تامین هزینه های روزمره بیمار به خانواده تحمیل می شود و همچنین هزینه های جانبی نظیر خسارت ناشی از پرخاشگری های بیمار، ولخرجی و … نیز این فشار را تشدید می کند.

البته کسانی که با افراد دوقطبی زندگی می کنند این موضوع را نیز مد نظر داشته باشند که امروزه بیشتر بیماران دوقطبی در منزل و در کنار اعضای خانواده زندگی می کنند و برنامه های درمان و مراقبت در محیط خانواده را ادامه می دهند؛ بنابراین شناسایی نیازهای اعضای خانواده مراقبت کننده از بیمار، به تیم بهداشت روان کمک می کند تا مداخلات مراقبتی مناسبی را برای کمک به اعضای خانواده بکار بگیرند و آنان را در انجام مراقبت مناسب کمک کنند؛ در نتیجه آنان قادر خواهند بود بیمار را بهتر اداره کنند و از سویی سلامت اعضای خانواده کمتر دچار مخاطره شده و در ارتقاء سلامت آنان نیز موثر خواهد بود.

وظایف همسر فرد مبتلا به اختلال دوقطبی چیست؟

1. تشویق کردن فرد به دریافت کمک

به همسر خود انگیزه بدهید که به او کمک خواهید کرد و در کنار او خواهید بود. این امر موجب دلگرمی و بهتر طی کردن دوره درمان او خواهد شد.

2. او را درک کنید

اجازه هید که همسر شما بداند که هرگاه به همدلی، تشویق یا کمک نیاز داشته باشد، در کنارش هستید؛ به او یادآوری کنید که از او مراقبت می کنید و از هیچ کمکی دریغ نمی کنید.

3. صبور باشید

انتظار بهبودی سریع و درمان دائمی را نداشته باشید؛ در دوره بهبودی صبور باشید. مدیریت اختلال دوقطبی یک فرآیند طولانی است.

4. محدودیت های او را بپذیرید

افراد مبتلا به اختلال دوقطبی نمی توانند بر خلق خود کنترل داشته باشند. آن ها نه می توانند در دوره افسردگی به خود انگیزه بدهند، نه می توانند در دوره مانیک (شیدایی) خود را کنترل کنند. بنابراین گفتن جملاتی مانند مثل دیوانه ها رفتار نکن به او کمک نخواهد کرد.

5. اضطراب خود را کاهش دهید

استرس، اختلال دوقطبی را بدتر می کند. بنابراین سعی کنید راه هایی را برای کاهش استرس در زندگی خود پیدا کنید.

6. با او ارتباط موثر و احساسی برقرار کنید

ارتباط صادقانه و شفاف برای کنار آمدن با همسرتان لازم است. نگرانی های خود را به شیوه ای محبت آمیز مطرح کنید. از او درباره احساساتش سوال کنید و به خوبی و با همدلی به حرف های او گوش دهید؛ حتی اگر با حرف هایش موافق نیستید. به او اطمینان دهید که او را درک می کنید و برایتان اهمیت دارد.

حرف آخر

از آنجا که ازدواج مهم ترین پیوندی است که بین دو فرد روی می دهد و سرآغاز شکل گیری کانون حمایتی-عاطفی است و در کیفیت زندگی افراد و نسل های بعدی نقشی مهم ایفا می کند، لازم است قبل از انتخاب خود به عوامل مهمی توجه کنیم. مشاوره قبل از ازدواج با غنی سازی روابط زوجین و با اجرای آزمون هایی برای تعیین کردن بعضی از صفات شخصیت افراد، می تواند منجر به بهبود روابط بعد از ازدواج شود. مشاوره قبل از ازدواج کمک می کند که انسان ها با شناخت خود و شریک زندگی آینده، شفاف ساختن انتظارات خود از یکدیگر، ارتقاء دادن مهارت حل مسئله و آگاه شدن از خصوصیات سازگار و ناسازگار یکدیگر در دوره قبل از ازدواج، روابطشان را بهبود بخشند.

آیا شما در ارتباط با فرد دوقطبی بوده اید؟ شما په رفتاری را با او در پی گرفته اید؟ به نظر شما اردواج با چنین افرادی، کاری عاقلانه است؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را، در پایین همین صفحه با ما در میان بگذارید.

در پایان به شما پیشنهاد می کنیم مقاله تفاوت اختلال دو قطبی و شخصیت مرزی را نیز در انگیزه بخوانید.

منبع: مجله انگیزه

به "اختلال دوقطبی و ازدواج؛ آیا با فرد دوقطبی ازدواج کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اختلال دوقطبی و ازدواج؛ آیا با فرد دوقطبی ازدواج کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید