یادداشت ، آزار روحی نسخه شکست خورده ترک اعتیاد ، معتادان برای درمان به حامی احتیاج دارند
به گزارش هاست لینوکس، در برخی از کمپ های غیرمجاز ترک اعتیاد که غالبا در نقاط حاشیه ای و جنوب تهران قرار دارند، برای درمان معتادان از روش های حبس در اتاق و خشونت فیزیکی استفاده می نمایند.
هاست لینوکس - مریم ثمینی، مددکار اجتماعی: بیماران در زمان ترک اعتیاد به تماشا و حضور اطرافیان شان احتیاج دارند و ممکن است با تماشا یک دوست، آشنا یا عضو خانواده خود، آرامش روحی به دست آورند و انگیزه آنها برای گذراندن این دوره بیشتر گردد، ولی در کمپ های غیرمجاز ترک اعتیاد از ملاقات بیماران و نزدیکان شان جلوگیری می نمایند. بهانه این مراکز این است که در این ملاقاتها ممکن است موادمخدر به دست بیماران رسانده گردد، در صورتی که می توانند با روش های دیگری از این معضل جلوگیری نمایند.
خواندنی های بیشتر را اینجادنبال کنید
آزار روحی، دشنام و تحقیرهای مداوم بیماران از طریق کارکنان کمپ های غیرمجاز از رفتارهای معمول در برخی از این مراکز است. توجه و احترام در تغییر دادن رفتار معتادان معجزه می نماید، ولی آنها به این موضوع توجهی ندارند و باعث دلزدگی و فرار بیماران از کمپ می شوند.
بیماران با قطع مصرف موادمخدر دچار اختلال در خواب و کابوس های شبانه می شوند و به مداخلات روان شناسی زیادی احتیاج دارند، در حالی که بسیاری از صاحبان کمپ ها در مدارک لازم برای کسب مجوز نام یک روان شناس را ذکر می نمایند، اما در کادر درمانی آنها روان شناسی وجود ندارد. موارد زیادی را شاهد بوده امم که بیماران مشکل جسمی داشتند و مسئولان برخی از کمپ ها به علت گریز از پرداخت هزینه های پزشکی به شرایط آنها رسیدگی نکردند. در برخی از مراکز تغذیه افراد در حال ترک اعتیاد بدو نامناسب است و برای آرام کردن بی قراری آنها از قرص های اعتیادآور استفاده می نمایند.
بدن انسان در هنگام خلقت به سیستم فراوری مواد تسکین دهنده مجهز می گردد و استعمال موادمخدر آنها را تخریب و غیرفعال می نماید. در روش های درمانی این قبیل کمپ ها به فعال کردن مجدد این سیستم طبیعی بدن توجهی نمی نمایند و بیمار به محض دسترسی به موادمخدر برای کاهش دردهای عضلانی خود دوباره موادمخدر مصرف می نماید. روش های درمانی کمپ های غیرمجاز غیرعلمی است و براساس تجارب درست یا اشتباه مسئولان این مراکز طراحی شده اند و بر اساس همین یافته ها فعالیت می نمایند.
بسیاری از معتادان از روی اجبار و از طریق اطرافیان شان به کمپ ها سپرده می شوند. نخستین قدم برای بهبودی این افراد دادن مشاوره و ایجاد انگیزه است که بانیان برخی از کمپ ها لزوم مشاوره های حرفه ای را نمی پذیرند و بدون ایجاد آمادگی روحی به سم زدایی جسم معتاد می پردازند. این روش ها معمولا ناموفق و دوره پرهیز از موادمخدر کوتاه و مقطعی است.
موفقیت مراکز ترک اعتیاد در این است که با مشاوره و مهارت های کلامی در فرد معتاد، احساس احتیاج به ترک موادمخدر را به وجود آورند. اگر در فرد معتاد انگیزه کوشش برای بهبودی وجود نداشته باشد، حضور اجباری آنها در کاهش اعتیاد تاثیری ندارد.
بخش قابل توجهی از بار بهبودی معتادان را کمپ ها و مراکز ترک اعتیاد به دوش می کشند و نباید تاثیر مثبت آنها را نادیده گرفت، اما برخی از این مراکز به علت نبود ارزیابی و نظارت مستمر ارگان های ناظر، در ارائه خدمات خود دقت و کارآیی لازم را ندارند و خدمات مناسبی ارائه نمی دهند.
بدون تردید کیفیت کادر درمانی و نیروی انسانی مشغول در کمپ ها را از مهم ترین عوامل موثر در بازدهی این مراکز به شمار می آید. در حالی که اغلب کمپ های اجباری شلوغ هستند و تعداد زیاد مراجعان، کیفیت خدمت رسانی را کاهش می دهد. از سوی دیگر بسیاری از مددجویان این مراکز نمی خواهند یا نمی توانند پروتکل های ترک اعتیاد را رعایت نمایند و مشکلاتی را برای خود و مرکز به وجود می آورند. نیروی انسانی فعال در بسیاری از این مراکز برای چنین مشاغلی مناسب نیستند و سوء رفتار آنها با بیماران باعث دلزدگی و منصرف شدن آنها از طی مراحل درمان می گردد.
مصرف نمایندگان موادمخدر برای تغییر رفتار خود بیش از هر چیز به حمایت و دلگرمی احتیاج دارند.
منبع: همشهری آنلاین